“De circulaire economie biedt enorme kansen voor ondernemers. Door innovatie en samenwerking bouwen we aan een veerkrachtiger bedrijfsleven”, aldus wethouder Economie, Robert Simons. Hij zei dit tijdens het eerste Rotterdamse Ondernemersontbijt van 2025 die in het teken stond van circulair ondernemerschap en de toekomst van het midden- en kleinbedrijf (MKB). Tijdens een drukbezochte ontbijtbijeenkomst in BlueCity kwamen ruim 130 ondernemers, beleidsmakers en experts samen om de nieuwste inzichten te delen over circulair ondernemen en de strategische autonomie van Rotterdamse bedrijven.
Dagvoorzitter Sabine Biesheuvel, directeur en mede-oprichter van BlueCity, opende het event met een inspirerend welkomstwoord over de rol van circulaire economie in de toekomst van het Rotterdamse bedrijfsleven. “Ondernemers die nu inspelen op circulaire modellen, creëren niet alleen duurzaam succes, maar versterken ook hun concurrentiepositie,” benadrukte Biesheuvel.
Presentatie: De staat van het Rotterdamse MKB
De bijeenkomst stond in het teken van de presentatie van het rapport ‘Staat van het lokaal MKB’, opgesteld door het Erasmus Centre for Entrepreneurship, in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Hogeschool Rotterdam. Leonardo Fuligni (ECE) presenteerde de belangrijkste bevindingen, waaronder de groeiende rol van micro-ondernemingen, de impact van de energietransitie en de kansen binnen circulaire bedrijfsmodellen.
Wethouder Robert Simons onderstreepte in zijn bijdrage waarom Rotterdam koploper wil worden op het gebied van circulair ondernemen. “De transitie naar een circulaire economie biedt enorme kansen voor ondernemers. Door innovaties en samenwerking stimuleren we een robuuster en veerkrachtiger MKB,” aldus Simons.
Circulaire businessmodellen als groeimotor
Steven van Eijck, speciaal gezant Circulaire Economie, ging dieper in op de voordelen van circulaire businessmodellen en de ondersteuning die ondernemers kunnen verwachten. “Een circulaire aanpak is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een strategische zet die bedrijven duurzamer en winstgevender maakt,” stelde Van Eijck.
Praktijkvoorbeelden kwamen van René Bunnik van Houweling Group, die twee concrete casussen deelde over hoe circulaire strategieën direct hebben geleid tot financieel en ecologisch rendement. Deze praktijkverhalen toonden aan dat circulair ondernemen niet alleen een toekomstvisie is, maar nu al loont.
Foto’s: Mirjam Lems
Netwerken en verdieping
Na de presentaties kregen de aanwezigen de kans om tijdens een uitgebreid netwerkontbijt verder in gesprek te gaan over de gedeelde inzichten en kansen. Ondernemers, beleidsmakers en kennisinstellingen vonden elkaar in discussies over samenwerking en financiering voor circulaire projecten.
Met een sterke opkomst en inspirerende discussies heeft dit evenement wederom bevestigd dat Rotterdam voorop loopt in de transitie naar een circulaire economie. De gepresenteerde inzichten en voorbeelden uit de praktijk bieden ondernemers concrete handvatten om circulaire kansen te benutten en hun bedrijf toekomstbestendig te maken.
Fotos: Mirjam Lems